Colour run je hitem posledních let. Nejde zde o výkony, o čas nebo o vzdálenost. Jediným kritériem je zábava a dobrý pocit.
 barva run festival
Při colour runu nejde o čas a neudělují se medaile, přesto se tyto výběhy těší obrovskému zájmu veřejnosti. Jedná se o běh na krátkou trať, většinou do pěti kilometrů, kde se na účastníky na každém kilometru sypou kilogramy křídových barev, takže po doběhu vypadáte jako obří papoušek. Je to běh, při kterém nejde o vítězství, neboť vítězem je tu každý, neměří se čas, a nejde ani o medaile, protože jedinou odměnou je dobrá nálada a jedinečný zážitek. O co naopak jde je radost ze života, radost ze sdílení zážitku s ostatními, a o dobrou náladu na konci. Je to běh, kterého se mohou bez obav zúčastnit jak trénovaní profesionálové, tak ti, kteří s během teprve začínají, a dokonce i ti, kteří nikdy neběhali. Trasa se dá proběhnout, projít, nebo třeba zvládnout v kotrmelcích, a účastnit se mohou děti, rodiče, tety, strýčkové, nebo třeba i babičky a dědečkové. Jen vaše čtyřnohé kamarády nechte tentokrát doma, pes se na rozdíl od trička nedá tak snadno vyprat.
 
Na trati vás obvykle čeká několik stanovišť, kde se na vás postupně sypou křídové barvy nejrůznějších odstínů, takže původně čistí účastníci získávají stále nové odstíny. Není potřeba se ničeho bát, zásah barvou nebolí, barvy jsou netoxické a dají se snadno smýt a vyprat. Ideální je samozřejmě vzít si na běh takové oblečení, u kterého vám zásah barvou nevadí. Organizátoři už dnes k většině startovních balíčků přidávají i reklamní bílá trička, ale můžete běžet, v čemkoli vás napadne. Ano, klidně i v obleku. Ano, i v plesových šatech. Ano, i v kostýmu Supermana. Kostýmy jsou na colour runech velmi vítány, a čím bláznivější váš úbor bude, tím větší radost organizátorům uděláte.
 špinavé od barev
Většina colour runů je dnes spojena s bohatým doprovodným programem, takže kromě zážitku na trati si užijete i hudbu, jídlo, pití, nebo třeba další zábavu s práškovými barvami. Je to zkrátka akce pro pohodové lidi, kteří nezkazí žádnou legraci, umějí se bavit, a nevadí jim udělat si ze sebe legraci. Tak na co ještě čekáte? Uvidíme se na startu!